50 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο του Λεονταρίτη Λάμπρου Νικολάου στην Κύπρο

leontari protomi
Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο. Πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι, εκτοπισμένοι και εγκλωβισμένοι.

Χτες, με την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Λάμπρου Νικολάου, που γεννήθηκε στο Λεοντάρι Θηβών Βοιωτίας, τιμούμε όλα τα θύματα της Κυπριακής τραγωδίας.

Ο Λάμπρος Νικολάου έδωσε τη ζωή του στις 16 Αυγούστου 1974, υπερασπιζόμενος με απαράμιλλο θάρρος και αφοσίωση, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Έπεσε ηρωικά από όλμο τουρκικού αεροσκάφους, παραμένοντας μέχρι τέλους μέσα στο πολυβολείο του, δίνοντας λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης.

Τιμήθηκε με τον βαθμό του έφεδρου ανθυπασπιστή ως αναγνώριση για την υπέρτατη προσφορά του.

“Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ. Παραμένουν ζωντανοί στη σκέψη μας και στην καρδιά μας, ως σύμβολα αρετής, γενναιότητας και πατριωτισμού.

Έχουμε υποχρέωση, να αγωνιστούμε για μία οριστική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία που θα εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Είναι και μία οφειλόμενη τιμή στη μνήμη των πεσόντων μας.

50 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε!”, τόνισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου.

Σχετικά